In de oorspronkelijke betekenis is een sjabloon een stuk vlak materiaal in een gewenste vorm dat op een onderlaag wordt gelegd. Als het geheel wordt bedekt met inkt, voorkomt de sjabloon dat de inkt op de onderlaag komt. Sjablonen kunnen als vorm of als restvorm worden gebruikt. Bij het gebruik als vorm blijft de gewenste figuur blanco, terwijl de rest wordt ingekleurd, bij het gebruik als restvorm krijgt alleen de uitgespaarde figuur een kleur.

Vorm

Restvorm

Vroeger: Vroeger gebruikten ze sjablonen met letters en cijfers. Deze werden veel gebruikt in het leger om onder andere dozen en kisten te merken

Nu: Tegenwoordig worden sjablonen veel gebruikt door vele graffiti artiesten en kunstenaars, zoals Banksy.

 

Een muurschildering van Banksy

Hoe maak je een sjabloon:

Maak eerst een tekening van het ding waar je een sjabloon van wil maken en bepaal dan of je een vorm of restvorm wil hebben. Je kan bijvoorbeeld met schaduwen gaan werken en deze uitsnijden. Het belangrijkste waar je rekening mee moet houden bij het maken van een sjabloon, is dat er geen zwevende en dus losse delen in het ontwerp voorkomen. Als sommige onderdelen toch zweven, kan je altijd bruggen gebruiken. Dit is een dunne verbinding tussen een eiland (los onderdeel) en het sjabloon. Bruggen verbinden niet alleen losse elementen, maar geven ook stevigheid aan een sjabloon. Als je dit allemaal hebt gedaan ga je beginnen met uitsnijden.

 

Workshop:

Jullie gaan zelf een sjabloon maken, dit mag een vorm of restvorm zijn. Je kan kiezen uit de thema’s abstract, natuurgetrouw (organismen) of logo’s. 

Maak jouw eigen website met JouwWeb