Het impressionisme
Het impressionisme is als het ware ontstaan als tegenstroming tegen de classicistische academische kunst. Het impressionisme heeft zijn wortels in Frankrijk liggen. Het is ontstaan doordat in die tijd werd alle kunst gereguleerd door Académie des Beaux-Arts. Ze hielden niet van verandering en wat die tijd heel in was, was precies schilderen wat je zag. Gelukkig zijn er altijd mensen die meer willen en zich niet willen beperken tot één stijl. Een vriendengroep ging dus op zoek naar een andere manier van schilderen en kwamen zo terecht bij het impressionisme. Het impressionisme heeft geen algemene theorie, maar er zijn wel bepaalde elementen die telkens terugkomen in de schilderijen. Namelijk:
- Stijl/techniek: voorliefde voor duidelijke heldere kleuren met veelheid aan kleurnuanceringen, verf is vaak spontaan aangebracht.
- Thema: Hoewel ook portretten en landschappen 'in' bleven, was het impressionisme ook vernieuwend in zijn thema's, die veelal gekozen werden uit het eigentijdse en alledaagse leven. Voor het eerst werden arbeiders, prostituees, cafégangers, willekeurige voorbijgangers en andere 'gewone mensen' weergegeven. Vaak op locaties waar het moderne leven zich vooral afspeelde: stations, bruggen en parken, operahuizen, stranden, regatta's, etc.
-Beeld: Bij het impressionisme denk je altijd aan 'impressie', die tot het impressionistische vocabulaire ging behoren. Het is de onmiddellijke beleving van het moment, vaak een willekeurige gebeurtenis uit het dagelijks leven, zonder verdere boodschap of doel. Ook ging het niet om de werkelijkheid objectief weer te geven, maar maar de subjectieve waarneming van de kunstenaar (wel veel aandacht voor sfeer). De kunstenaar was tevreden en 'klaar' zodra de impressie was vastgelegd.
Bij de impressionistische stroming is de term 'L'art pour l'art' heel bekend. Dit is een Franse slogan die wil uitdrukken dat kunst een zelfstandige betekenis moet hebben. En dit is typisch voor het impressionisme, omdat zij geloven dat ieder kunstwerk een eigen betekenis moet hebben. Als twee mensen bijvoorbeeld naar een kunstwerk kijken die in deze stijl is gemaakt, en je vraagt wat ze er in zien, zul je twee verschillende antwoorden hierop krijgen.

We kregen in de les een korte workshop over het impressionisme. Bij deze workshop kregen we eerst de theorie over de schildertechniek en kleurgebruik en hierna ben ik het in de praktijk gaan brengen. Ik heb in mijn werk geen realistische kleuren gebruikt, omdat dit ook geen kenmerk van het impressionisme is. Ik probeerde als het ware om zoveel mogelijk verschillende kleuren in één 'kleur' te krijgen. Zo zie je dat het gezicht van de man rood, paars en oranje tinten heeft en de sigaret weer groene, wat ook niet heel 'normaal' is. Het rook van de sigaret is heb ik geel en oranje gemaakt en de aansteker en het vuur hiervan paars en blauw. Voor de rest zie je ook duidelijk de streepjes techniek, wat het realistische aspect weghaalt. Het impressionisme is niet een stijl die ik veel gebruik als ik gewoon vrij aan het tekenen ben, maar is wel een leuke afwisseling als je het 'normale' een beetje zat bent.
Maak jouw eigen website met JouwWeb